Άρης Τσέλεπος: Νέα γενιά…νέα δυναμική στο κτήμα Τσέλεπου

Άρης Τσέλεπος: Νέα γενιά...νέα δυναμική στο κτήμα Τσέλεπου

Άρης Τσέλεπος: Νέα γενιά…νέα δυναμική στο κτήμα Τσέλεπου

Άρης Τσέλεπος: Νέα γενιά…νέα δυναμική στο κτήμα Τσέλεπου: Οι επισκέψεις μας στο κτήμα Τσέλεπου στη Μαντινεία, είναι συχνές καθώς είναι ένας από τους πιο αγαπημένους μας προορισμούς. Ένα κτήμα που πλημμυρίζει από φιλοξενία και ζεστασιά καθώς οι οικοδεσπότες Γιάννης και Αμαλία Τσέλεπου είναι άνθρωποι που σε κάνουν να αισθάνεσαι, σα να είσαι σπίτι σου. Ο κύριος Άρης Τσέλεπος είναι ο γιός τους ο οποίος έχει ολοκληρώσει ένα σοβαρό κύκλο σπουδών κι αναλαμβάνει πια δράση στο Κτήμα.

Ήρθε η ώρα λοιπόν να γνωρίσουμε τη νέα γενιά του κτήματος.

Το κτήμα Τσέλεπος έχει μια μακρά ιστορία και φήμη. Πώς ξεκίνησε ο κύριος Γιάννης Τσέλεπος το πρώτο οινοποιείο, ποια η συμβολή της κυρίας Αμαλίας Τσέλεπου και τι είναι αυτό που σας εμπνέει πιο πολύ στην εταιρεία σήμερα ;

Έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Βουργουνδία ο πατέρας μου άρχισε να εργάζεται σαν σύμβουλος-οινολόγος σε διάφορα οινοποιεία στην Ελλάδα. Μέσω της συνεργασίας του με το οινοποιείο Νασιάκος ήρθε σε επαφή με τη γη της Μαντινείας και της Τεγέας από όπου κατάγεται η μητέρα μου. Αναγνώρισε άμεσα τις σπουδαίες προοπτικές του τόπου για παραγωγή κρασιού υψηλής ποιότητας, και με κύριο στήριγμα την Αμαλία, η οποία προσέφερε τα μέγιστα στο οργανωτικό και διοικητικό κομμάτι, έκαναν τα πρώτα δειλά βήματα με αφετηρία την ίδρυση του Κτήματος Τσέλεπου το 1989 και ορόσημο την ολοκλήρωση του οινοποιείου το 1994. Η διατήρηση της παράδοσης σε συνδυασμό με μια συνεχή τάση για βελτίωση και καινοτομία ως προς την καλλιέργεια και την οινοποίηση, με στόχο να αναδειχθούν κυρίως οι τοπικές ποικιλίες, με ναυαρχίδα το Μοσχοφίλερο, είναι αυτό που μας εμπνέει και μας ωθεί να υλοποιούμε το όραμα μας.

Ποια είναι η φιλοσοφία σας;

Προσωπικά, προσπαθώ να φτιάχνω το καλύτερο δυνατό κρασί με βάση τις προτιμήσεις μου, τις εμπειρίες μου, τα χαρακτηριστικά κάθε ποικιλίας και με έμφαση πάντα στην πρώτη ύλη. Είμαι πεπεισμένος ότι η βιολογική καλλιέργεια μπορεί να δώσει ακόμα καλύτερη ποιότητα σταφυλιών, γι’ αυτό το λόγο το οινοποιείο μας ετοιμάζεται, πειραματικά αρχικά, να κάνει μια στροφή προς αυτή τη κατεύθυνση. Και οι τρεις γηγενείς ποικιλίες το Ασύρτικο, το Μοσχοφίλερο και το Αγιωργίτικο έχουν όλα τα φόντα να δημιουργήσουν μεγάλα κρασιά και η ανάδειξη της βέλτιστης εκδοχής τους, αποτελεί πρωταρχικό μας στόχο.

Τι σημαίνει για εσάς ποιοτικό κρασί;

Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του υποκειμενικό ορισμό για την ποιότητα στο κρασί και αυτό αποτελεί έναν από τους λόγους που κάνουν το χώρο αυτό τόσο ενδιαφέρον. Για μένα είναι ένας συνδυασμός οργανοληπτικών χαρακτηριστικών που πρέπει να βρίσκονται σε αρμονία και ισορροπία για να θεωρηθεί ένα κρασί ποιοτικό. Το πιο απλό και σωστό κριτήριο, της περισσότερες φορές, όμως είναι η πρώτη και η τελευταία εντύπωση που σου δίνει το κρασί όταν το γεύεσαι και πριν αρχίσεις να αναλύεις τα επιμέρους χαρακτηριστικά του.

Πείτε μας λίγα λόγια για τους αμπελώνες σας. Ποια είναι η συμβολή τους στην επιτυχία;

Για εμάς η καλλιέργεια των ιδιόκτητων αμπελώνων αποτελεί το πρώτο και βασικότερο συστατικό της παραγωγής ποιοτικού κρασιού. Για το λόγο αυτό, η επένδυση στη γη αποτελεί διαχρονικά προτεραιότητα μας. Έτσι, από την απουσία δικών μας αμπελιών κατά το ξεκίνημα του Κτήματος, έχουμε φτάσει στο ευχάριστο σημείο να καλλιεργούμε σήμερα πάνω από 450 στρέμματα στη Μαντινεία και πάνω από 650 στρέμματα στο σύνολο, με συνεχή επέκταση του αμπελώνα και καινούργιες φυτεύσεις. Σχεδόν το σύνολο των αμπελώνων βρίσκεται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (750 μ. υψόμετρο στη Μαντινεία και 400 μ. υψόμετρο στη Νεμέα), γεγονός που δυσκολεύει τη μηχανοποίηση των εργασιών αλλά ευνοεί σημαντικά την ποιότητα των σταφυλιών.

Τι σχέδια έχετε ως μέλος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου για το μέλλον της ένωσης;

Η αλήθεια είναι πως αυτή είναι η πρώτη μου εμπειρία σε έναν τέτοιο φορέα. Θέλω να πιστεύω πως κατέχω και την τεχνογνωσία και το διαθέσιμο χρόνο για να προσφέρω ουσιαστικά στον ΕΝΟΑΠ. Μπορούν να γίνου ακόμα αρκετές δράσεις για να ενισχυθεί η εξωστρέφεια του Πελοποννησιακού κρασιού καθώς θεωρώ ότι ποιοτικά το επίπεδο των κρασιών της Πελοποννήσου είναι ήδη πολύ υψηλό. Συνολικά, τρεις βασικοί πυλώνες που μπορούν να αποτελέσουν τον πυρήνα του σχεδίου μας είναι ο οινοτουρισμός, η digital και online παρουσία καθώς και η περαιτέρω προώθηση των τοπικών ποικιλιών.

Με τι κριτήρια επενδύσατε αρχικά στο Μοσχοφίλερο (Μαντινεία) και στη συνέχεια στο Αγιωργίτικο (Νεμέα);

Όπως σας είπα και πριν, η Μαντινεία και πιο συγκεκριμένα η Τεγέα είναι ο τόπος καταγωγής της μητέρας μου και αποτέλεσε τη βάση εργασίας του πατέρα μου για αρκετά χρόνια. Όντας και οι 2 εξοικειωμένοι με τις συνθήκες τις περιοχής, αναγνώρισαν αμέσως τις δυνατότητες του Μοσχοφίλερου ως μια πολυδύναμη ποικιλία που μπορεί να δώσει πολλά διαφορετικά και πολύ υψηλής ποιότητας στυλ κρασιού. ¨Έτσι αποφάσισαν να επενδύσουν σε αυτή τα μέγιστα, μια απόφαση που εκ των υστέρων μπορούμε να θεωρήσουμε πετυχημένη.

Η Νεμέα είναι μια ζώνη που βρίσκεται πολύ κοντά στη Μαντινεία, είναι η μεγαλύτερη οινοπαραγωγική ζώνη της Ελλάδας με ασυναγώνιστη φυσική ομορφιά και κατ’ επέκταση το Αγιωργίτικο αποτελεί μια από τις 2 ερυθρές ποικιλίες πρεσβευτές της Ελλάδας, έχει επίσης τη δυνατότητα να παράγει ένα μεγάλο φάσμα στυλ κρασιών με τεράστιες ποιοτικές δυνατότητες. Λαμβάνοντας όλα αυτά υπ’ όψιν και έχοντας πειραματιστεί με οινοποιήσεις Αγιωργίτικου, ο πατέρας μου αποφάσισε ότι η Νεμέα είναι η κατάλληλη περιοχή για να κάνει το επόμενο του βήμα στο χώρο του κρασιού.

Η Σαντορίνη πότε και πώς προέκυψε;

Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, όλες οι καλοκαιρινές μου αναμνήσεις ξεκινούν στη Σαντορίνη. Είναι ένας τόπος που άσκησε ιδιαίτερη έλξη στην οικογένεια μου λόγω της παράδοσης του κρασιού, των ανθρώπων της, της μαγευτικής ομορφιάς της με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας ισχυρός δεσμός πολλών χρόνων. Έτσι, όταν παρουσιάστηκε μια ευκαιρία να οινοποιήσουμε στο νησί μέσω μιας εμβληματικής οικογένειας για τη Σαντορίνη, της οικογένειας Χρυσού με βαθιά παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια, δεν το σκεφτήκαμε ιδιαίτερα! Στην πορεία είχαμε και τη τύχη να ξεκινήσουμε συνεργασία με έναν από τους σημαντικότερους επαγγελματίες αμπελουργούς του νησιού, τον κ. Νίκο Πελεκάνο, με βαθιά γνώση του Σαντορινιού αμπελώνα κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρεις πλέον.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ετικέτα και γιατί;

Είναι σα να ρωτάτε «ποιο παιδί σας αγαπάτε περισσότερο». Πέρα από την πλάκα, δε μπορώ να επιλέξω μια μόνο ετικέτα αλλά θα σας πω ότι σε τελευταίες γευσιγνωσίες που έχουμε κάνει στο Κτήμα έχω μείνει έκπληκτος με τον χαρακτήρα ενός παλαιωμένου Blanc de Gris. Πιστεύω ακράδαντα ότι το Μοσχοφίλερο είναι μια ποικιλία που μπορεί να δώσει λευκά κρασιά εκτεταμένης παλαίωσης και αυτό θα φανεί περισσότερο στο μέλλον.

Είσαστε εξαγωγική επιχείρηση, ποιος είναι ο τρόπος που θα έπρεπε να προωθηθεί το ελληνικό κρασί́ στο εξωτερικό́ κι εσείς πως τα καταφέρνετε; Τι θα προτείνατε για να μπορέσει να ενισχυθεί αυτή η προσπάθεια προβολής της χώρας με ποιοτικά προιόντα;

Έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια και από εμάς σαν ιδιώτες αλλά και, το πιο σημαντικό, από συλλογικά όργανα του χώρου για πολλά χρόνια ώστε να πειστεί ο ξένος καταναλωτής για την ποιότητα του νέου ελληνικού κρασιού. Αυτό έγινε με συνεχής συμμετοχές σε εκθέσεις, διαγωνισμούς, παρουσιάσεις στις βασικές εξαγωγικές χώρες όπως οι Η.Π.Α., ο Καναδάς και η Γερμανία αλλά κα ταξίδια δημοσιογράφων και γενικότερα ανθρώπων του κρασιού στην Ελλάδα. Η Ελλάδα, οινικά, σήμερα έχει βρει τη θέση της μεταξύ των οινοπαραγωγικών χωρών στον κόσμο αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορεί να ενισχυθεί περισσότερο. Κατά τη γνώμη μου λόγω και τον συνθηκών που επικρατούν, ενίσχυση των δράσεων online και μεγαλύτερη digital παρουσία είναι τα βασικά μέσα για να επικοινωνηθεί περεταίρω το ελληνικό κρασί στη δύσκολη περίοδο του κορονοϊού.

Μπορείτε να μας περιγράψετε την νέα σας επένδυση στο Κούτσι Νεμέας;

Το νέο οινοποιείο στο Κούτσι είναι μια επένδυση που σχεδιάζαμε για χρόνια και θα αρχίσει να υλοποιείται άμεσα. Θα φτιαχτεί ένα βιοκλιματικό οινοποιείο με στόχο την ελαχιστοποίηση των ενεργειακών απαιτήσεων, κατευθυνόμενοι σε μια πιο «πράσινη» παραγωγή. Θα στηθεί έτσι ώστε να διευκολύνεται η παραγωγή των premium ερυθρών κρασιών από Αγιωργίτικο με υπερσύγχρονο εξοπλισμό αλλά και ηπιότερες επεμβάσεις στο κρασί. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο οινοτουριστικό, επισκέψιμο κομμάτι καθώς το Κτήμα Δρυόπη βρίσκεται σε μια εξαιρετική πλαγιά στο Κούτσι, και το καινούργιο οινοποιείο θα βλέπει όλον το Νεμεάτικο κάμπο.

Τι περιμένει η νέα γενιά από τη Νεμέα;

Η νέα γενιά περιμένει ακόμα περισσότερα κρασιά υψηλής ποιότητας που θα αναδεικνύουν το ιδιαίτερο «terroir» κάθε υπο-περιοχής / χωριού της Νεμέας από την κάμπο μέχρι τον Ασπρόκαμπο. Προς την κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσει και η μετατροπή του φακέλου για την Π.Ο.Π. Νεμέα που γίνεται, με στόχο να τεθούν πιο αυστηροί κανόνες για την καλλιέργεια και την οινοποίηση ώστε να βελτιωθεί συνολικά η ποιότητα των παραγόμενων κρασιών. Μια συνολική αναβάθμιση των υποδομών της περιοχής, θα βοηθήσει ώστε να εδραιωθεί η Νεμέα ως ο βασικότερος οινοτουριστικός προορισμός σε σχετικά κοντινή απόσταση από την Αθήνα, γεγονός που θα τονώσει την οικονομία της περιοχής αλλά και, το πιο βασικό, θα βοηθήσει περαιτέρω στο να γνωρίσει περισσότερος κόσμος την οινική παράδοση του Αγιωργίτικου στην περιοχή.

Με ποιους τρόπους έχει επηρεάσει ο κορονοϊός τη δουλειά σας σε όλη την αλυσίδα: από την καλλιέργεια και την παραγωγή μέχρι την πώληση του τελικού προϊόντος σε καταστήματα λιανικής ή ιδιώτες;

Η αλήθεια είναι ότι η παραγωγή επηρεάστηκε ελάχιστα σε σχέση με το κομμάτι των πωλήσεων. Έχοντας πάρει όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, η λειτουργία του οινοποιείου συνεχίστηκε απρόσκοπτα με ελάχιστα προβλήματα. Φυσικά, το επισκέψιμο κομμάτι σταμάτησε για ένα μεγάλο διάστημα αλλά το σημαντικότερο πρόβλημα είναι στις πωλήσεις. Η αγορά βρίσκεται σε σοκ ακόμα, λόγω του εκτεταμένου lockdown στην εστίαση και οι πωλήσεις λιανικής από κάβες και super-markets δεν είναι αρκετές για να καλύψουν την μείωση αυτή. Η έλλειψη τουριστών αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα για τα νησιά όπου αποτελούν και τα κέντρα κατανάλωσης για τους καλοκαιρινούς μήνες, που μπορεί να έχει και μακροχρόνιες συνέπειες αν η κατάσταση παραμείνει όπως είναι σήμερα σε σχέση με τη παρουσία του κορονοϊού. Παρόλα αυτά πρέπει να μένουμε αισιόδοξοι και να έχουμε εμπιστοσύνη ότι ο κόσμος που αγαπάει το κρασί, θα το συμπεριλαμβάνει στις καθημερινές του συνήθειες ανεξάρτητα των δυσκολιών που υπάρχουν.

Άρης Τσέλεπος: Νέα γενιά…νέα δυναμική στο κτήμα Τσέλεπου