«Βούλιαξε» ο κάμπος της Ροδόπης

«Βούλιαξε» ο κάμπος της Ροδόπης

«Βούλιαξε» ο κάμπος της Ροδόπης: Απέραντες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης στη Ροδόπη θυμίζουν λίμνες. Το αποτέλεσμα της χθεσινής έντονης βροχόπτωσης είναι αποκαρδιωτικό για τους αγρότες της Ροδόπης. Το φως της επόμενης μέρας αποκαλυπτικό τόσο για το μέγεθος της ζημιάς που έγινε, όσο και της επιπλέον δουλειάς, αλλά και των εξόδων που θα επωμιστούν για να φέρουν τα κτήματά τους στην προτεραία κατάσταση απαλλάσσοντας τα – όταν θα αποτραβηχτεί το νερό- από πάσης φύσεως φερτά υλικά.

Εκτεταμένα είναι τα προβλήματα και τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Ροδόπη: η υπερχείλιση των ποταμών, το ορμητικό κατέβασμα των χειμάρρων, το σπάσιμο των αποστραγγιστικών καναλιών, αλλά και η υποχώρηση των αντιπλημμυρικών έργων είχαν ως αποτέλεσμα μικρά και μεγάλα κτήματα, αναδασμοί, χωράφια σπαρμένα με σιτάρια, κριθάρια, αλλά και χέρσες εκτάσεις να είναι καλυμμένες με τεράστιες ποσότητες νερού.

Για «έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και σχεδιασμού» κάνουν λόγο οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών, αλλά και για «επαναλαμβανόμενες καταστάσεις» που τις ζουν πάντα μετά από μια δυνατή νεροποντή ζητώντας άμεση κινητοποίηση του ΕΛΓΑ για την καταγραφή, την αποτίμηση και την αποζημίωση των ζημιών που υπέστη μεγάλο μέρος των καλλιεργειών τους.

Πηγή: ert.gr