Βότανα: Τα φάρμακα της φύσης

Βότανα: Τα φάρμακα της φύσης

Βότανα: Τα φάρμακα της φύσης

Βότανα: Τα φάρμακα της φύσης: Τα βότανα χρησιμοποιούνται ως φάρμακα από τα πανάρχαια χρόνια. Διάφοροι πολιτισμοί με προεξέχοντα τον ελληνικό κατέφευγαν σε αυτά για να σταματήσουν τον πόνο, να κλείσουν τις πληγές και τα τραύματα, να ρίξουν τον πυρετό, να θεραπεύσουν τις ασθένειες, για νάρκωση ή για λόγους καλλωπισμού. Ακόμα και σήμερα που τα χημικά σκευάσματα έχουν τον πρώτο λόγο για την αντιμετώπιση των παραπάνω καταστάσεων, πολλοί είναι αυτοί που εμπιστεύονται τα βότανα. Άλλωστε, όλο και περισσότερες ερευνητικές ομάδες και εταιρείες σπαταλούν κόπο και χρήμα για να βρουν λύσεις σε προβλήματα υγείας στο φυτικό και ζωικό βασίλειο.

Άλλο βότανα και άλλο χημικές ουσίες

Η επιστήμη πλέον παραδέχεται τη θεραπευτική ιδιότητα των βοτάνων. Στη χώρα μας φυτρώνουν περισσότερα από 4.000 διαφορετικά βότανα. Τα περισσότερα εξ αυτών περιέχουν ουσίες που επιδρούν σ’ όλο τον ανθρώπινο οργανισμό. Από την άλλη υπάρχουν πολλές σοβαρές ασθένειες, όπου η χρήση χημικών ουσιών θεωρείται απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τους.

Τα χημικά συστατικά έχουν μία εμφανώς πιο επιθετική δράση. Οι συνέπειες της χρησιμοποίησής τους είναι πιο άμεσες, κάτι που ζητούν οι άνθρωποι σε περιπτώσεις οξέως πόνου ή βαριών ασθενειών. Βέβαια, πολλά φάρμακα δεν έχουν μόνο ευεργετικές συνέπειες, αλλά και παρενέργειες, που δημιουργούν προβλήματα στη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Η άμεση αντιμετώπιση του πόνου συνιστά συνήθως τον τερματισμό της επικοινωνίας του εγκεφάλου με το σημείο που πονάμε, μιας διαδικασίας για την φυσική αυτοΐαση του οργανισμού. Για αυτό βλέπουμε σε αρκετές περιπτώσεις ο πόνος να επανέρχεται μετά από κάποιο διάστημα. Άλλες φορές το (χημικό) φάρμακο είναι τόσο ισχυρό, που μαζί με τα βλαβερά κύτταρα «σκοτώνει» και υγιή ή επιβαρύνει κατά πολύ άλλα όργανα του οργανισμού. Για αυτό οι επιστήμονες προσπαθούν να κατασκευάσουν «έξυπνα» φάρμακα, που θα στοχεύουν μόνο στα προβληματικά κύτταρα, ενώ συνιστούν σε πολλούς ασθενείς και την παράλληλη χρήση κάποιου φάρμακου – ασπίδα (π.χ. γαστροανθεκτικά).

Από την άλλη τα βότανα δρουν διαφορετικά. Ελάχιστα έχουν αποτελέσματα από την πρώτη φορά. Συνήθως, απαιτείται καθημερινή χρήση για μέρες ή εβδομάδες, προκειμένου να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η δράση τους είναι λιγότερο βίαιη και συχνά πυκνά τα αποτελέσματα περιγράφονται ως μονιμότερα σε σχέση με τις χημικές ουσίες. Ουσιαστικά, αυτό που κάνουν τα βότανα, είναι να βοηθούν τον οργανισμό μας για να θεραπευτεί μόνος του. Καθαρίζουν και θωρακίζουν τα όργανα μας, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, χαρίζουν δύναμη και ευεξία. Προσφέρουν τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και τα συστατικά, ώστε να υπάρχει καλύτερη αιμάτωση και οξυγόνωση και συνεπώς ομαλή και ισορροπημένη λειτουργία του οργανισμού. Έτσι, οι πόνοι, τα τραύματα, οι φλεγμονές και οι ασθένειες αντιμετωπίζονται με φυσικό τρόπο, χωρίς παρενέργειες.

Η σωστή χρήση των βοτάνων

Οι πολέμιοι των φυτικών φαρμάκων θεωρούν πως τα βότανα δεν είναι ούτε τροφή, ούτε φάρμακο. Το σίγουρο είναι πως σε περιπτώσεις άμεσης ανάγκης τα βότανα δεν προσφέρουν τίποτα το ουσιαστικό. Η χρησιμότητα τους εδώ έχει να κάνει με το πριν, δηλαδή με την πρόληψη, που «είναι και η καλύτερη θεραπεία». Οπότε, καλό είναι όσοι πάσχουν από διάφορες ασθένειες ή λαμβάνουν πολλά χημικά σκευάσματα, να συμβουλεύονται τον γιατρό τους, αν θέλουν να κάνουν χρήση βοτάνων, ειδικά αν πρόκειται για συμπληρώματα διατροφής και σκευάσματα του εμπορίου. Το ίδιο ισχύει και για όσους ετοιμάζονται να χειρουργηθούν ή βρίσκονται σε μετεγχειρητικό στάδιο.

Οι υποστηρικτές των βοτάνων τα θεωρούν φυσική τροφή και φάρμακο. Έχει αποδειχθεί σε εκατοντάδες περιπτώσεις η χρησιμότητά τους, ενώ υπάρχουν φορές που μπορούν να μειώσουν τις παρενέργειες χημικών φαρμάκων. Ωστόσο, καλύτερα είναι να συμβουλευόμαστε τους ειδικούς για τα βότανα ή μεγαλύτερους συγγενείς που γνωρίζουν περισσότερα. Φυσικά, άλλο τα βότανα που έρχονται κατευθείαν από τη φύση στο τραπέζι μας και άλλο αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Όπως και να ’χει, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που πρέπει να τηρούνται σχετικά με τα βότανα και τους οποίους όσοι ζουν στην ύπαιθρο και όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με αυτά τους γνωρίζουν καλύτερα. Τέλος, μεγάλο ρόλο παίζει η δοσολογία.