Δημιούργησαν Vegan κασμίρ ύφασμα από φυτά

Δημιούργησαν Vegan κασμίρ ύφασμα από φυτά

Δημιούργησαν Vegan κασμίρ ύφασμα από φυτά

Επιμέλεια: Μυρτώ Μίαρη

Δημιούργησαν Vegan κασμίρ ύφασμα από φυτά: Ο επιχειρηματίας της μόδας Gowri Shankar, με έδρα την Ινδία, έχει δημιουργήσει vegan μαλλί το οποίο προέρχεται από το Calotropis, έναν άγριο ανθισμένο θάμνο που βρίσκεται σε αφθονία σε όλη την Ινδία. Ο Shankar ίδρυσε την εταιρεία του Faborg με στόχο να αναπτύξει βιώσιμα υφάσματα από μαλλί vegan μέσω των φυτών.

«Ένα απόγευμα του Απρίλη κοίταζα έξω από το παράθυρο και παρατήρησα κάτι. Υπήρχαν 10 με 15 πουλιά που περιέβαλλαν τον θάμνο και έφτιαχναν μια φωλιά χρησιμοποιώντας αυτή τη συγκεκριμένη ίνα. Με έκανε πραγματικά να σκεφτώ αν αυτή η φυσική ίνα θα μπορούσε να μετατραπεί σε ύφασμα» είπε ο Shankar.

Το vegan ύφασμα από cashmere, που ονομάζεται Weganool, έχει πολυτελή αίσθηση λόγω της απαλότητας των φυτικών ινών και της φυσικής του λάμψης.

Οι ίνες του στελέχους και του λοβού του φυτού υποβάλλονται σε επεξεργασία με το χέρι από γυναίκες από την τοπική κοινότητα και στη συνέχεια αναμιγνύονται με πιστοποιημένο βιολογικό βαμβάκι 70% που περιστρέφεται σε λεπτά νήματα Weganool.

Τα κατάλοιπα από την εκχύλιση των ινών συμπυκνώνονται και μετατρέπονται σε φυσικό λίπασμα και εντομοαπωθητικό που ονομάζεται ARKA για τους τοπικούς βιολογικούς αγρότες. Φέτος, το Weganool έκανε το ντεμπούτο του στο Future Fabric Expo στο Λονδίνο και είχε ξεχωριστή θέση στο τραπέζι της Expo Innovation.

Πηγή: vegnews.com