Δορυφορική εικόνα του θεσσαλικού κάμπου μετά τον «Ιανό» – 210.000 στρέμματα κάτω από το νερό

Δορυφορική εικόνα του θεσσαλικού κάμπου μετά τον «Ιανό» - 210.000 στρέμματα κάτω από το νερό

Δορυφορική εικόνα του θεσσαλικού κάμπου μετά τον «Ιανό» – 210.000 στρέμματα κάτω από το νερό

Δορυφορική εικόνα του θεσσαλικού κάμπου μετά τον «Ιανό» – 210.000 στρέμματα κάτω από το νερό: Οι πολύωρες ισχυρές βροχοπτώσεις στην Πίνδο και τη Θεσσαλία που έφερε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» βύθισαν τεράστιες αγροτικές και αστικές εκτάσεις κάτω από τόνους νερού. Όπως αναφέρει το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου εκτιμάται ότι πάνω από 210.000 στρέμματα βρίσκονται κάτω από το νερό στον θεσσαλικό κάμπο.

Η εικόνα των πλημμυρισμένων εκτάσεων του Νομού Καρδίτσας αποτυπώθηκε από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2, την Κυριακή περίπου δύο ημέρες μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα και αφότου ένα μέρος των υδάτων είχε ήδη υποχωρήσει.

Η εικόνα είναι σοκαριστική.


Το φαινόμενο του «Ιανού» ήταν ακραίο, κυρίως όσον αφορά στα ύψη βροχής, αναφέρουν οι επιστήμονες του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) Κ. Λαγουβάρδος, B. Κοτρώνη και Σ. Ντάφης.

Ιανός: ένας από τους πιο ισχυρούς μεσογειακούς κυκλώνες από το 1969

Ακόμη ένα ακραίο στοιχείο του Ιανού ήταν η μεγάλη διάρκεια ζωής του με τροπικά χαρακτηριστικά και η έντασή του, που τον κατατάσσουν ως έναν από τους πιο ισχυρούς Μεσογειακούς Κυκλώνες που έχουν καταγραφεί από το 1969, από την αρχή δηλαδή των δορυφορικών παρατηρήσεων.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης του ΙΑΝΟΥ κατά το διάστημα Πέμπτη 17/09 έως Κυριακή 20/09, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.


Ενδεικτικά, σύμφωνα με το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ/meteo.gr, στο Περτούλι μετρήθηκαν 317 χιλιοστά βροχής, ενώ στην Καρδίτσα και το Μουζάκι μετρήθηκαν περισσότερα από 200 χιλιοστά σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών. Συγκριτικά, όπως τονίζουν, το μέσο ετήσιο ύψος βροχόπτωσης στην Αθήνα δεν ξεπερνά τα 400 χιλιοστά.