Λεβάντα, το μωβ χρυσάφι της φύσης: Από το χωράφι της Οικογένειας Τζήμτσου στο σπίτι σας

Λεβάντα, το μωβ χρυσάφι της φύσης: Από το χωράφι της Οικογένειας Τζήμτσου στο σπίτι σας

Λεβάντα, το μωβ χρυσάφι της φύσης: Από το χωράφι της Οικογένειας Τζήμτσου στο σπίτι σας

Λεβάντα, το μωβ χρυσάφι της φύσης: Από το χωράφι της Οικογένειας Τζήμτσου στο σπίτι σας : Η Λούβρη είναι ένα ορεινό χωριό της Κοζάνης σε υψόμετρο 771 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 40,2336239359  και γεωγραφικό μήκος 21,2855019669. Έδρα του δήμου είναι η Σιάτιστα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας. Στο χωριό σήμερα κατοικούν μόλις οκτώ άτομα, από τα οποία, οι δυο είναι οι γονείς του Βασίλη Τζήμτσου.

Ο Βασίλης, δημοσιογράφος εδώ και είκοσι χρόνια, αποφάσισε στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων να επιστρέψει στη γη των γονιών του, καλλιεργώντας σε δέκα στρέμματα γης λεβάντα. Αυτό τον ανεκτίμητο θησαυρό. Αρωματική και φαρμακευτική λεβάντα, παράγοντας αιθέριο έλαιο, ανθόνερο και αποξηραμένη.

Μιλώντας στο iterranews, είπε: «Υπάρχουν τρία είδη λεβάντας που καλλιεργούνται, αλλά δεν είναι όλα ούτε το ίδιο ποιοτικά, ούτε το ίδιο μυρωδάτα. Η πιο διαδεδομένη, η καλύτερη ποικιλία είναι η στενόφυλλη λεβάντα που είναι και η πιο μυρωδάτη και παράγει το καλύτερο ποιοτικά αιθέριο έλαιο. Στα μέρη μου, όπου τα εδάφη έχουν λευκό χώμα, είναι ξερικά και με πολύ ήλιο, ολοκληρώνεται το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη της καλύτερης ποικιλίας λεβάντας της στενόφυλλης Lavandula angustifolia».

«Είμαστε μια παραδοσιακή αγροτική οικογένεια στο χωριό, όπου η καλλιέργεια της γης είναι το μοναδικό έσοδο. Κατά το παρελθόν στην περιοχή μου, καλλιεργούσαμε σιτηρά, ωστόσο με το πέρας των ετών, η παγκοσμιοποίηση, τα φτηνά εργατικά χέρια στο εξωτερικό και οι αθρόες εισαγωγές σιτηρών οδήγησαν στο μηδέν τα κέρδη από την καλλιέργεια σιτηρών. Όλα αυτά ανάγκασαν τη μητέρα μου Άννα Τζήμτσου, στην αναζήτηση νέας παραγωγής, σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες του τόπου και τα εδάφη μας. Τα χωράφια μας είναι μη ποτιστικά, επομένως έπρεπε να βρούμε μια καλλιέργεια που δεν έχει αυξημένες ανάγκες σε πότισμα και αντέχει στους βαρύτατους χειμώνες» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Η λεβάντα είναι το αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό που όχι απλά επιβιώνει, αλλά αναπτύσσεται σε τέτοιες συνθήκες. Δεν είναι τυχαίο πως οι πιο γνωστές ποικιλίες λεβάντας καλλιεργούνται σε μεγάλα υψόμετρα στις Άλπεις και στα Πυρηναία Όρη. Εμείς καλλιεργήσαμε δύο υποποικιλίες της Lavandula Angustifolia, που θεωρείται η καλύτερη ποικιλία για την παραγωγή αιθέριου ελαίου λεβάντας, σε έκταση 8,5 στρεμμάτων, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων ή λιπασμάτων».

Αναφορικά με την ποιότητα της λεβάντας που παράγει η οικογένεια λέει: «Έχουμε συνεργασία με τον οργανισμό πιστοποίησης Bio Hellas προκειμένου να εξασφαλίσουμε και στα χαρτιά ότι η λεβάντα μας είναι βιολογική. Ήδη τον Ιούλιο του 2015 εξασφαλίσαμε πιστοποιητικό βιολογικής γεωργίας σε μεταβατικό στάδιο για τα αποξηραμένα άνθη λεβάντας, τα οποία διαθέτουμε σε μπουκέτα και πουγκιά. Η πρώτη παραγωγή μας ήταν το καλοκαίρι του 2014 και οι χημικές αναλύσεις που κάναμε σε εξειδικευμένο εργαστήριο, έδειξαν πως η λεβάντα μας διαθέτει όλα εκείνα τα δραστικά συστατικά που απαιτούνται για τις θεραπευτικές της ιδιότητες».

Τελικά τι είναι πιο δύσκολο, να είσαι παραγωγός λεβάντας ή μάχιμος δημοσιογράφος: «Βοηθώντας τη μητέρα μου στην καλλιέργεια, διαπίστωσα το εξής: Δουλεύοντας όλη μέρα στα χωράφια, ιδρώνεις και γυρνάς σπίτι κατάκοπος. Όμως το βράδυ κοιμάσαι ήρεμος. Αντίθετα ως δημοσιογράφος μπορεί η χειρωνακτική κόπωση να είναι ελάχιστη, αλλά το άγχος και η κούραση του μυαλού είναι μεγάλη».

Πόσο σε βοήθησε η δημοσιογραφία σε αυτή τη δουλειά; «Βοήθησα τη μητέρα μου όχι μόνο στα χωράφια αλλά και μέσω του διαδικτύου. Δημιούργησα το ηλεκτρονικό κατάστημα levantashop.gr μέσα από το οποίο μπορεί κανείς να αγοράσει τα προϊόντα βιολογικής λεβάντας μας, ώστε να φτάσουν με λίγα κλικ από το χωράφι στο σπίτι σας! Επίσης, ενέταξα στο eshop και τα προϊόντα άλλων τοπικών παραγωγών του τοπικού συνεταιρισμού αλλά και εργαστηρίου παραγωγής σαπουνιών και κηραλοιφών. Παράλληλα, στο site θα βρείτε χρηστικές αναρτήσεις για τις ιδιότητες και χρήσεις των βοτάνων και φυσικά της λεβάντας. Επίσης δημιούργησα άλλες δύο ιστοσελίδες, το www.lavenderoil.gr και το www.lavendergreece.gr, προκειμένου να αναδείξω τη λεβάντα που καλλιεργούμε, αλλά και τις ευεργετικές ιδιότητες και χρήσεις του – δικαιολογημένα – χαρακτηρισμένου ως αρωματικού και φαρμακευτικού φυτού. Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκουμε να αυξηθεί η υπεραξία της, η οποία πλήττεται από τους μεσάζοντες, όπως συμβαίνει σε όλα τα αγροτικά προϊόντα. Να μην χρειάζεται να τα πουλάμε «κοψοχρονιά» στους χονδρέμπορους δηλαδή, όπως είθισται στις περιπτώσεις των μικρών αγροτών που δεν έχουν τις δυνάμεις να καθορίσουν τις τιμές στην αγορά και δεν διαθέτουν δίκτυο πωλήσεων. Παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας ή τουλάχιστον θα παλέψουμε!».