Μύρων Χιλετζάκης: Άτοκη χρηματοδότηση και αποφυγή φορολογικών διακρίσεων σε σχέση με άλλα κράτη μέλη θα σώσουν τον φετινό τρύγο. Η νέα ΚΑΠ είναι το μεγάλο στοίχημα. Η κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλα βήματα ως τώρα και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρει και πάλι

Μύρων Χιλετζάκης: Άτοκη χρηματοδότηση και αποφυγή φορολογικών διακρίσεων σε σχέση με άλλα κράτη μέλη θα σώσουν τον φετινό τρύγο. Η νέα ΚΑΠ είναι το μεγάλο στοίχημα. Η κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλα βήματα ως τώρα και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρει και πάλι

Μύρων Χιλετζάκης: Άτοκη χρηματοδότηση και αποφυγή φορολογικών διακρίσεων σε σχέση με άλλα κράτη μέλη θα σώσουν τον φετινό τρύγο. Η νέα ΚΑΠ είναι το μεγάλο στοίχημα. Η κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλα βήματα ως τώρα και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρει και πάλι: Εφ’ όλης της ύλης και ιδιαίτερα στην σκληρή πραγματικότητα της αγροτικής ζωής και οικονομίας εν μέσω κορονοϊού, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρωνας Χιλετζάκης, εξαίροντας παράλληλα το κυβερνητικό ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα.

Μιλώντας στο iterranews.gr ο κ Χιλετζάκης, υποστήριξε ότι από τη μια ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και από την άλλη ο υπουργός, Μάκης Βορίδης, δείχνουν να καταλαβαίνουν και οι ίδιοι τη χρησιμότητα του αμπελουργικού τομέα για τη στήριξη της εθνικής μας οικονομίας, μετά την προσωρινή κατάρρευση της, λόγω κορoνιού.

Ο καύσωνας του Μαΐου και οι ανεμοθύελλες που εκδηλώθηκαν δέκα μέρες αργότερα κόστισαν πάνω από το 60% με 70% των πρώιμων ποικιλιών. Όμως, «κερασάκι στην τούρτα», κατά τον ίδιο, ήταν η βροχόπτωση που έπληξε κυρίως τα κεντρικά και νότια τμήματα του νομού: «Είναι μια δύσκολη χρονιά για τον παραγωγό και αυτό γιατί υπάρχουν 3 ζημιογόνες αιτίες οι οποίες έχουν πλήξει τον παραγωγό – επιγραμματικά να σας πω ότι είχαμε καύσωνα, ανεμοθύελλες και βροχόπτωση- οι ποσότητες είναι μειωμένες κατά 60 με 70%. Αυτά που έχουν μείνει έχουν μια καλή ποιότητα αλλά έχουν βγει με κόπο και ίδρωτα και οι τιμές δεν είναι στα αναμενόμενα αποτελέσματα.», είπε ο κος. Χιλετζάκης.
Σε ό,τι αφορά τoΤόμσον, που είναι και η ναυαρχίδα των εξαγωγών της Κρήτης, καθώς αποτελεί το 95% της παραγωγής, ο τρύγος της βρίσκεται σε εξέλιξη: «Η μέση τιμή του παραγωγού είναι στα 60 λεπτά. Πάρα πολλοί παραγωγοί έχουν στραφεί στη σταφιδοποίηση και περιμένουν να ανοίξουν τα οινοποιεία για να δουν τι μέλη γενέσθαι. Αν δε σκύψει το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης το κεφάλι του δίπλα στον παραγωγό δεν ξέρουμε τι μέλη γενέσθαι θεωρώ ότι θα είναι μια από τις χειρότερες χρονιές όσο αφορά το οινοποιήσιμο σταφύλι. Στην ένωση αγροτικών συνεταιρισμών, όσο αφορά το ονοποιήσημο σταφύλι και για να στηρίξουμε τον οινοπαραγωγό της Κρήτης, δώσαμε ακριβώς τις ίδιες τιμές με τις περσινές. Το οινοποιείο θα ανοίξει επίσημα 4 Σεπτεμβρίου και θα ξεκινήσει να παραλαμβάνει σταφύλια για λογαριασμό των μελών μας που συνεργαζόμαστε όλα τα χρόνια», ανέφερε.

Σχετικά με τις δράσεις του Υπουργείου, ο κος Χιλετζάκης ανέφερε: «Το Υπουργείο έχει δώσει μια γενναία χρηματοδότηση. Και δίνουμε συγχαρητήρια και στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό κο. Βορίδη. Από τα 25 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν την Απόσταξη κρίσης τα 17, 5 εκ είναι από εθνικούς πόρους και τα 7,5 εκ από Ευρωπαϊκούς πόρους και έδωσε και 35 εκ από τον Εθνικό προϋπολογισμό για το 2019 που μπήκαν πριν λίγες ημέρες.

Ναι όντως έχει βοηθήσει το Υπουργείο θέλουμε όμως και μια έξτρα βοήθεια όσο αφορά τον τρύγο του 2020 με άτοκη χρηματοδότηση με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για να πάρουμε χρηματοδότηση από κάποια τραπεζικά ιδρύματα για να μπορέσουμε να αγοράσουμε σταφύλια ή να μας δώσει το 90% της απόσταξης κρίσης σαν προκαταβολή και να είναι και ακατάσχετο για να μπορέσουμε και εμείς με τη σειρά μας να τα δώσουμε στους παραγωγούς.»

Ο Μύρων Χιλετζάκης, δηλώνει αισιόδοξος για τη νέα ΚΑΠ, αλλά κάνει παράλληλα και τις δικές του προτάσεις προκειμένου να αλλάξει επιτέλους η κατάσταση στην αγροτική οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ενισχυθεί η παραγωγή των προϊόντων: «Αυτό που μας απασχολεί είναι η νέα ΚΑΠ. Η νέα προγραμματική περίοδος τη σχεδιασμό θα έχει και πως θα μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο αγροτικό αύριο σε όλη την Ελληνική επικράτεια και επιτέλους αυτός ο κοιμώμενος γίγαντας που λέγεται πρωτογενής τομέας να ξυπνήσει. Και θέλω να πω δυο λόγια του Ελύτη: Αν αποσυνδέσεις την Ελλάδα θα βρεις μέσα της μια Ελιά ένα Αμπέλι και ένα καράβι. Ο πρωτογενής τομέας είναι αυτός που θα μας βοηθήσει για το αύριο. Η αστυφιλία που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και η ερημοποίηση της Ελληνικής γης με το 60% του Ελληνικού πληθυσμού να βρίσκεται στην Αθήνα έχει δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα. Ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στη γη μας, στα χωράφια μας και να δώσουμε τα εξαιρετικά αγροτικά προϊόντα που παράγει η χώρα μας. Είναι η τελευταία ευκαιρία του Έλληνα παραγωγού να γίνει αυτό. Μέσα από τη νέα ΚΑΠ να γίνει ένας σχεδιασμός και να δοθούν κίνητρα. Τόσο στους πενηντάρηδες που είναι άνεργοι και ζουν στη τσιμεντούπολη και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα να μπορούν να κατέβουν στην ύπαιθρο και να εργαστούν είτε σαν εργάτες γης είτε να εργαστούν στα χωράφια των παππούδων τους.»