Οι «Ψεκασμένοι» του άρθρου 25, παράγραφος 4 του Συντάγματος

Κορονοϊός: Εθελοντής αφηγείται ποιες παρενέργειες είχε μετά τη δοκιμή εμβολίου

Οι «Ψεκασμένοι» του άρθρου 25, παράγραφος 4 του Συντάγματος

Οι «Ψεκασμένοι» του άρθρου 25, παράγραφος 4 του Συντάγματος: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο είχε το πρωί της Παρασκευής (23/7) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με βασικό αντικείμενο την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και για την επιτακτική ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού.

Στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στους αντιεμβολιαστές που επικαλούνται το Σύνταγμα, λέγοντας ότι το άρθρο 25, παράγραφος 4 του Συντάγματος, προβλέπει σαφώς ότι “το Kράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης”.

Αυτή ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στο κίνημα των αντιεμβολιαστών που επικαλείται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Σύνταγμα για να αρνηθεί τον εμβολιασμό.

Ίδρωσε κανενός του αυτί; Φυσικά και όχι.

Γιατί; Είναι απλό για είμαστε Έλληνες και οι Έλληνες έχουμε μέσα στο DNA μας (δε θα αλλοιωθεί από το εμβόλιο) την αντίδραση. Είμαστε ένας λαός που πολλές φορές η εξυπνάδα μας συχνά εκφυλίζεται σε πονηριά, η ευρηματικότητά μας σε ανειλικρίνεια, η λιτότητά μας σε απληστία και η επινοητικότητά μας σε απάτη.

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Έλληνας για να πειστεί για κάτι θέλει «χάιδεμα». Τις απειλές δεν τις αντέχει.
Οι πολιτικοί μας ταγοί σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία ξεχνούν την ιδιοσυγκρασία του λαού με αποτέλεσμα να μη στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.

Επικοινωνιακά έχουν «χάσει τη μπάλα». Κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο. Δεν μπορείς να αποκαλείς «ψεκασμένους» το 47% των πολιτών που δεν έχει εμβολιαστεί ακόμα. Ανάμεσα σε αυτούς είναι πολίτες που φοβούνται να εμβολιαστούν και πολίτες που για ιατρικούς λόγους δε πρέπει να εμβολιαστούν.

Φυσικά υπάρχουν και αρνητές του εμβολίου αλλά και αυτούς δε μπορείς να τους αποκαλείς «ψεκασμένους». Ακόμα και αυτούς τους δύσπιστους οφείλεις να τους ενημερώσεις και με επιχειρήματα να τους «κολλήσεις στον τοίχο».

Σε ένα σοβαρό κράτος μιλάει ένας. Οι πολίτες σήμερα βρίσκεται σε σύγχυση από τα διφορούμενα λόγια των επιστημόνων που γεμίζουν τηλεοπτικό χρόνο στα «τηλεπαράθυρα». Αυτό πρέπει να σταματήσει. Μια ομάδα, ειδικών πρέπει να δίνει απαντήσεις.

Σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι ένα σοβαρό Κράτος για να πετύχει το στόχο του (στην περίπτωσή μας εμβολιασμός του πληθυσμού) οφείλει να πείθει με επιχειρήματα και να μην απειλεί τους πολίτες και να τους χωρίζει σε δυο κατηγορίες.

Αναφορικά για το άρθρο 25 του Ελληνικού Συντάγματος που επικαλέστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενοποιόν της ΠτΔ -τυχαίνει να έχει και νομικό υπόβαθρο – η νομολογία του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι σαφής και υπερισχύει του Ελληνικού Συντάγματος.

Με την νομολογία – 9 juill. 2002, Salvetti c.Italie , req. n° 42197/98 – οι ευρωπαίοι δικαστές θεωρούν ότι «η μη εθελοντική ιατρική περίθαλψη, όπως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, συνιστά παρέμβαση στο δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής» […] άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη σωματική και ηθική ακεραιότητα ενός ατόμου».