Πότε και πού θα χτυπήσει ο Ιανός: Πώς θα προστατευτούμε εμείς και τα ζώα μας

Πότε και πού θα χτυπήσει ο Ιανός: Πώς θα προστατευτούμε εμείς και τα ζώα μας

Πότε και πού θα χτυπήσει ο Ιανός: Πώς θα προστατευτούμε εμείς και τα ζώα μας: Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές της χώρας, εν αναμονή του Ιανού, του πρώτου, ισχυρού κύματος κακοκαιρίας του φετινού φθινοπώρου, που αναμένεται από σήμερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η κακοκαιρία θα ξεκινήσει από τα νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους.

Οι περιοχές που θα αντιμετωπίσουν το κύριο μένος του Ιανού είναι το Ιόνιο, η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, η Αττική, η Εύβοια, οι Κυκλάδες και την Κυριακή η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Αναλυτικότερα, για σήμερα προβλέπονται τοπικές βροχές, κυρίως στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά.Σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στο Ιόνιο (από τη Λευκάδα και νοτιότερα) και την Πελοπόννησο, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές από το απόγευμα.Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί, 5 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 και βαθμιαία τοπικά έως 10 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα και από τα νότια σε νότιους νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά.

Η Αττική αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των καταιγίδων, από τα ξημερώματα της Παρασκευής έως το μεσημέρι του Σαββάτου και σύμφωνα με τις προβλέψεις, δεν αποκλείονται τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες:

* Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

* Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

* Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

* Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

* Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

* Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (πχ γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (πχ κάτω από μπαλκόνια).

* Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Ειδικές οδηγίες για τα ζώα

Τα φιλοζωικά σωματεία και οι εθελοντές καλούν τους πολίτες να προστατεύσουν με οποίο μέσο μπορούν τα αδέσποτα ζώα, τα οποία μπορεί να παρασυρθούν ακόμα και από τον αέρα. Ιδανικό θα ήταν να φιλοξενηθούν σε οποιοδήποτε στεγασμένο μέρος καθώς κινδυνεύει η ζωή τους.

Ιδιαίτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν τα ζώα που ζουν παρανόμως αλυσοδεμένα σε αυλές, ταράτσες και χωράφια.

Οπως τονίζει το Φιλοζωικό Σωματείο «Αδέσποτος Παλμός», όποιος έχει δεμένα τα ζώα του, όποιος τα έχει παρατημένα στην εξοχική του κατοικία να τηρήσει τους κανόνες ευζωίας του νόμου 4039/12 και να φροντίσει να μην κινδυνεύσουν. Το μόνιμο δέσιμο με αλυσσίδα θεωρείται παθητική κακοποίηση, διότι το ζώο δεν μπορεί να παλέψει με ίσους όρους για τη ζωή του.