Τι είδαμε στο πρώτο debate Biden -Trump

Τι είδαμε στο πρώτο debate Biden -Trump

Τι είδαμε στο πρώτο debate Baiden – Trump

Τι είδαμε στο πρώτο debate Biden – Trump: ξυπνάω στις 5 το πρωί, αλλά σήμερα έκανα την εξαίρεση γιατί η αντίστροφη μέτρηση για τις Αμερικανικές εκλογές έχει ξεκινήσει και το 1ο debate ήταν γεγονός.

Στις 4 το πρωί ώρα Ελλάδος ξεκίνησε στο Ohio του Cleveland το πρώτο debate μεταξύ του Jon Biden και του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump.

Τα debate στις ΗΠΑ, είναι ότι είναι η Wrestelmania στο WWE, ένα show όπου οι οπαδοί του κάθε υποψηφίου το παρακολουθούν για να ακούσουν αυτά που θέλουν να ακούσουν. Οι δύο μονομάχοι δεν τους χάλασαν το χατίρι και το έκαναν.

Θα διαβάσετε παντού στα media ειδικά στην Ελλάδα, επειδή έριξα μια ματιά, ένα copy/paste με ότι έγραψαν πρώτα τα αμερικανικά media. Για το απόλυτο χάος, και ότι δεν έβγαλε πουθενά το debate, ενώ σχολιάζουν τον πρόεδρο Trump όπου έκανε ότι περίμεναν όλοι.

Αλήθεια και με το χέρι στην καρδιά, ποιος στον πλανήτη κάθετε να δει ένα debate πολιτικών για να ακούσει παπαγαλία το πρόγραμμα που έχει ο καθένας. Σοβαροί να είμαστε, μέσα μας όλοι αποζητάμε αυτό το show, να την «πει» ο ένας στον άλλον, να τον φέρει σε δύσκολη θέση, και να κάνει τις ερωτήσεις που θα κάναμε εμείς εάν τους πετυχαίναμε στο δρόμο.

Καλώς η κακώς έτσι είναι η τηλεόραση και ο θεατής πάντα ζητάει «αίμα» και όχι κομεντί.

Πάμε λοιπόν στο τι είδαμε και ακούσαμε. Από τη μια μεριά οι Δημοκρατικοί να έχουν σοβαρότατο πρόβλημα όπως είχαν όλο τον καιρό που δεν ήξεραν ποιον υποψήφιο να παρατάξουν απέναντι στον Trump, με έναν Baiden να έχει πέσει σε μια αρένα που πιστεύω ο ίδιος δεν θα ήθελε με τίποτα στη μεγάλη πολιτική καριέρα του.

Απέναντι του ο πρόεδρος Trump, όπου ναι μεν είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, αλλά υπάρχουν αρκετοί από αυτούς να μην τον θέλουν, με επιθετικό λόγο πάντα αλλά άριστος σε τεχνικά ζητήματα για ένα debate.

Ο Trump σε αυτό το debate πήγε με τα βήματα όπως έκανε το 2016 απέναντι στη Hillary Clinton, κάνοντας συνεχείς διακοπές στο λόγο του Baiden με σκοπό να τον μπερδέψει και να του κόβει τη σκέψη για το τι θέλει να πει. Έτσι ο Baiden εκνευριζόταν χαλώντας μια εικόνα 47 ετών στην πολιτική σκηνή, όταν αποκαλείς τον POTUS (President of The United States), “χειρότερο όλων των εποχών”, “κλόουν” και “σκάσε άνθρωπε μου”.

Στα περί προγράμματος, όπως έγραψα και πιο πάνω οι Δημοκρατικοί έχουν σοβαρό θέμα. Δεν έχουν κανένα πρόγραμμα και η μόνη τους αντιπολιτευτική γραμμή είναι ότι ο Trump είναι κακός και πρέπει να φύγει. Έχουν χάσει τις βάσεις που είχαν ως Δημοκρατικοί και η ιδεολογία τους είναι όπου φυσάει ο άνεμος, αρκεί να είναι κόντρα στον Trump. Προσοχή, όχι κόντρα στους αντιπάλους τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά στον Trump, έχουν προσωποποιήσει την πολιτική τους για τις εκλογές στο εμείς ή το χάος με Trump. Δεν άλλωστε τυχαίοι οι τίτλοι σήμερα για το χάος του debate.

Εάν είχαν κάποιο πρόγραμμα θα έβρισκαν κάποιον με καλή ρητορική να κατεβάσουν απέναντι σε ένα Trump που ξέρει να παίζει τα media καλύτερα από τον καθένα. Αλλά η Pelosi που ξεκίνησε όλο αυτό με το δικαστήριο για Trump τότε που ξεκινούσε και το σκηνικό με τον κορωνοϊό, μόνο τυχαία δεν είναι.

Ο Trump από την άλλη σε αυτό το debate, απέφυγε να απαντήσει ευθέως σε ερωτήματα που του έγιναν, αλλά έκανε κάτι έξυπνο. Το γυρνούσε το δυνατότερο του σημείο που είναι χωρίς αμφιβολία η οικονομία. Όπου έπρεπε να αποφύγει απάντηση το γυρνούσε στην οικονομία και αυτό είναι που νοιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό των Αμερικανών.

Ωραία η εκμετάλλευση κάθε γεγονότος από τους Δημοκρατικούς, ειδικά στα γεγονότα βίας με αστυνομία που πάντα υπήρχαν στις ΗΠΑ, όποιος πρόεδρος και να ήταν, αλλά η τσέπη είναι το βαρύ πυροβολικό για να επιλέξει κάποιος κάποιον. Σε αυτό τον τομέα ο Trump είναι νικητής, με μια οικονομία μέχρι να ξεσπάσει από την Κίνα ο COVID19 πήγαινε τρένο και το ήξεραν οι Δημοκρατικοί ότι δεν έχουν τύχη στις εκλογές με αυτή την εικόνα.

Ναι σε όλα τα άλλα ο Biden κερδίζει κατά κράτος τον Trump, σε θέματα ανισοτήτων, βίας, οικολογίας (αν και εκεί έκανε παράπτωμα σήμερα), ωραία όλα αυτά, αλλά όπως έγραψα ο κάθε ψηφοφόρος την τσέπη του κοιτάζει πρώτα και μετά το γύρω γύρω.

Ο Trump σήμερα ένα πράγμα ήθελε, να συσπειρώσει τους δικούς του οπαδούς, για αυτό έκανε και την αναφορά στους antifa. Θέλησε να ανεβάσει και να φτιάξει κλίμα πρώτα με τον δικό του πυρήνα οπαδών και μετά να προσπαθήσει όπως πιστεύω θα κάνει στα επόμενα δύο debate, να κερδίσει αναποφάσιστους.

Ο Baiden από την άλλη φάνηκε λίγος μπροστά στις επιθέσεις του Trump, επιθέσεις που δέχτηκε και μάλιστα αυτό που λένε οι δημοσιογράφοι κάτω από τη μέση, για τον γιό του, το πρόβλημα με τα ναρκωτικά και τα εκατομμύρια από Ουκρανία. Δυστυχώς για αυτόν η παράταξη του τον έχει αφήσει γυμνό, χωρίς κάποιο πρόγραμμα, μια βάση όπου πάνω σε αυτά να πατάει και με τη λογική πάμε να διώξουμε τον κακό Trump. Δεν ξέρω έτσι εάν κερδίζεις τις εκλογές ή μπορείς να κερδίσεις αναποφάσιστους.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η κάθε εκμετάλλευση από άκρη σε άκρη των ΗΠΑ γεγονότος που θα το δείξουν έτσι τα media έτσι ώστε να φανεί ότι ο POTUS φταίει για αυτό.

Έχουν φτάσει σε σημείο για πρώτη φορά να βάλουν μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φυσιογνωμίες του Hollywood και όχι μόνο, τον Dwayne Johnson (κατά κόσμον The Rock), να βγει και να μιλήσει υπέρ του Baiden και Harris για να τραβήξει νέους που δεν πάνε να ψηφίσουν. Ακόμα και στο επίσημο site του Baiden που ζητάει οικονομική ενίσχυση (έτσι το δουλεύουν στις ΗΠΑ αυτό), στο banner γράφουν «Together we can make Donald Trump a one term President». Αυτό που έγραψα από πάνω ότι πάνε χωρίς πρόγραμμα και πλάνο για την επόμενη μέρα, παρά μόνο να φύγει ο Trump.

Σίγουρα θα διαβάσετε γνώμες και αναλόγως την υποστήριξη του κάθε μέσου θα διαβάσετε για πράγματα που όλοι ακούσαμε να τα δείχνουν υπέρ ή κατά, αναλόγως ποιόν υποστηρίζουν.

Το 2016 μετά το πρώτο debate ένα ποσοστό του κοινού στο 61% περίπου υποστήριζε ότι η Hillary κέρδισε τον Trump έναντι 27%.

Αυτό το debate σήμερα, όπως και τα άλλα δύο που θα έρθουν είναι δυσκολότερα για τον Trump και πιο εύκολα για τον Baiden. Διότι ο Trump τώρα είναι υποψήφιος, αλλά παράλληλα έχει μια προεδρία 4 ετών όπου θα πρέπει να υπερασπιστεί. Από την άλλη ο Baiden θέλει να κερδίσει την προεδρία οπότε είναι πιο εύκολο όπως ξέρουμε να γίνεται και παντού να μοιράζεις υποσχέσεις και αλλαγές.

Το debate του 2016 πολύ εύκολο τότε για τον Trump στο να μοιράσει υποσχέσεις και μεγάλες αλλαγές και πιο δύσκολο για την Hillary όπου μπήκε σε μια λογική συνέχειας του Obama, οπότε έκανε την υπεράσπιση του.

Σίγουρα θα δω με μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα άλλα δύο debate όπου θα είναι διαφορετικά ελπίζω, αναλόγως τις εργασίες που θα έχει κάνει η κάθε παράταξη. Ο Trump που το έχει εύκολα με την τηλεόραση και τα show θα μπορεί να φέρει τη συζήτηση εκεί που θέλει, αναλόγως πως θα πηγαίνει από τον συντονιστή και σίγουρα θα απαντάει με επιθετικό τόνο στον Biden, είπαμε πρέπει να φανατίσει τους υποστηρικτές του.

Από την άλλη ο Baiden εάν θέλει να έχει τύχη και να κερδίσει αναποφάσιστους ή ακόμα και ρεπουμπλικάνους που δεν θέλουν τον Trump, πρέπει να δώσει σαφή σχέδιο για την επόμενη μέρα, με νούμερα και ιδέες. Πρέπει να βγει από τη δίνη που έχουν μπει οι Δημοκρατικοί στις καταγγελίες μόνο και να περάσουν στις πράξεις.

Το βασικό που δεν αλλάζει με τίποτα, όσο και κάποιοι να μην το δέχονται είναι η τσέπη, αυτή θα δει ο μέσος ψηφοφόρος όταν κάνει την τελική του επιλογή σε μεγάλο ποσοστό. Μιλάω για τους ψηφοφόρους που τους κλασσικούς, αυτούς που θα κάνουν το bbq στον κήπο τους, θα φορτώσουν το αυτοκίνητο με οικογένεια, σκύλο, γάτα κτλ για τις διακοπές τους και είναι υπάλληλοι 8ωρου.

Αυτούς στοχεύουν οι δυο υποψήφιοι γιατί αυτοί είναι που πάνε από εδώ και από εκεί και κρίνουν αποτελέσματα. Αυτό γίνεται και παντού σε κάθε χώρα, υπάρχουν οι πυρήνες της κάθε παράταξης που δεν αλλάζουν σχεδόν ποτέ, μετά είναι κάποιες ομάδες όπου έχουν επιλέξει με ποιους θα είναι (μειονότητες κτλ) και η μεγάλη μάζα που είναι το μεγάλο γρανάζι της οικονομίας που ναι μεν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους έχουν μια συμπάθεια κάπου, αλλά δεν τους χαλάει να ψηφίσουν και το κάτι άλλο για την αλλαγή. Από αυτή τη δεξαμενή θέλουν να ψαρέψουν και οι δύο τους. Αυτοί που είναι αναποφάσιστοι και δεν γουστάρουν κανένα, απλά δεν θα πάνε να ψηφίσουν όπως κάνουν και παντού.

Θα επανέλθω μετά το δεύτερο debate στις 15/10.

Τι είδαμε στο πρώτο debate Baiden – Trump

Κοντογεώργος Χρήστος

Διαβάστε επίσης: The highlights from the vicious first debate between Trump and Biden